Anslutningsmöjligheter
Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Nödvändigt för högupplöst bildkvalitet (HDTV). Eftersom HDMI 1.4 (High Speed) är lämplig för överföring av 3D-innehåll i Full HD. För högupplöst bildkvalitet i UHD, 4K eller HDR är anslutning via HDMI 2.0a eller högre lämplig. HDMI 2.1 eller högre bör användas från 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K.
VGA:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med andra analoga anslutningar ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
DisplayPort:
DisplayPort-anslutningen är en VESA-standardiserad anslutning för överföring av bild- och ljuddata. Förutom HDCP-kryptering stöds även DPCP. På grund av sin kompakta storlek används anslutningen oftast i bärbara datorer. En extra liten variant är MiniDisplayPort, som används särskilt i Apple-enheter.
DVI:
DVI (Digital Visual Interface) är ett gränssnitt för överföring av videodata. Endast analoga signaler kan överföras via DVi-A, endast digitala signaler via DVI-D och båda typerna av signaler via DVI-I.
USB:
USB (Universal Serial Bus) används för att styra och hantera projektorn (USB-B). Med vissa affärsenheter kan kontorets filer och bilder också presenteras direkt med ett USB-minne eller en mus kan anslutas via USB-ingången (USB-A).
Toslink:
Toslink-anslutningen är en optisk signalanslutning som fungerar med optiska fibrer. Den används för digital överföring av ljudsignaler. Den optiska konstruktionen ger en lägre känslighet för störningar från yttre magnetisk och elektrisk påverkan. Anslutningen används främst för DVD-/Blu-ray-spelare och jämförbara enheter i anslutning till en AV-mottagare, om dessa arbetar med dts- eller Dolby Digital-signaler.
YUV:
YUV-anslutningen, även kallad Y Cb/Pb Cr/Pr eller komponentanslutning, är en analog videoanslutning med tre kanaler (ljusintensitet och två färgkanaler). Kvalitativt sett är det den bästa analoga videoförbindelsen.
Komponentkabel:
YUV-kontakten överför analoga signaler via tre kablar (Y=svart och vitt UV=färger). YUV används för att överföra HDTV och är kompatibel med till exempel Cinch.
S-Video:
S-Video-anslutningen kallas också S-VHS- eller Hosiden-anslutning. Jämfört med Cinch-videoanslutningen fungerar den med två kanaler (ljusstyrka/färg). När det gäller kvalitet är den något bättre än Cinch-videoanslutningen, men det finns också begränsningar. Dessa kan förklaras av signalens känslighet, som till exempel återspeglas i bildförvrängningar.
Cinch:
Cinch-videoanslutningen kallas också kompositanslutning. För att göra det lättare att känna igen den är den vanligtvis klädd i gult. Eftersom överföringen endast sker via en kanal är bildkvaliteten låg.
D-Sub15:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med de andra analoga kontakterna ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
RS232:
RS232-gränssnittet kan användas för att styra eller hantera projektorn.
Mini Jack:
Med en enpolig minikontakt kan monoljudssignaler överföras, med en tvåpolig stereoljudssignal och med en trepolig stereoljudssignal och bilddata kan bilddata överföras.
Scart:
Scart är en kontakt som kan användas för att överföra analoga ljud- och videosignaler. Den är kompatibel med andra analoga anslutningar som RCA eller S-Video.
ARC:
Ljudreturkanalen, även kallad ARC eller audio return channel, infördes med HDMI version 1.4 för att minska mängden kablage mellan HDMI-komponenter. Ljudreturkanalen går via den befintliga HDMI-kabeln. Därför behöver en extra kabel för ljudet inte längre anslutas. Båda enheterna måste dock ha stöd för ARC. Alla ljudfilformat som också överförs via SPDIF-gränssnittet kan överföras via ljudreturkanalen. Dessa inkluderar Dolby Digital, Digital Theatre Sound och PCM-ljud. Till exempel kan en anslutning mellan en TV (inklusive mottagare) och en AV-mottagare ske via en HDMI-kabel. Ljudet från TV:n återges via HDMI-kabeln. Tidigare krävdes ytterligare en digital kabel (koaxial eller Tos-Link) för ljudsignalerna.
En projektors upplösning är det maximala antalet bildpunkter (pixlar) som en projektor kan visa med hjälp av sin naturliga teknik, dvs. utan konvertering eller beskärning av bilden. Den ursprungliga upplösningen är det antal pixlar som en projektor fysiskt har för att visa bilden. En projektor interpolerar vanligtvis en upplösning när den tar emot en bildsignal med en högre upplösning än den ursprungliga. Om så är fallet kan det finnas en brist på detaljer i bilden eller en allmän oskärpa i den visade bilden. Om en projektor tar emot en bildsignal med en lägre upplösning än den ursprungliga, interpolerar den också, den skalar upp bilden till den ursprungliga upplösningen, beräknar motsvarande ytterligare pixlar, om möjligt utan att ändra bildinformationen. Nackdelen är att även om bilden visas större än den matade bilden, kan de ursprungliga enskilda pixlarna bli mycket mer synliga när de multipliceras av konverteringen.
4K:
4K avser upplösningen 3840 x 2160 eller Ultra High Definition Television (UHDTV). Denna upplösning motsvarar 4 gånger upplösningen för Full HD. För att spela in filmer med den här upplösningen behövs särskilda kameror som kan spela in med cirka 8 megapixel (4K).
Full HD:
Termen Full HD används för att beskriva enheter som fysiskt kan visa eller ge ut HDTV-signaler i full storlek (1920 x 1080 pixlar).
1080p:
1080p är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. Den hänvisar bland annat till upplösningen 1920 x 1080. "p" betyder i det här fallet fullramar, vilket innebär att alla bildrader visas samtidigt.
1080i:
1080i är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. I det här fallet betyder "i" fält. Den här signalen visas vanligtvis interpolerad (t.ex. på enheter med en HDready-upplösning på 1280 x 720). Interpolationen lägger digitalt till pixlar, men ger också en lätt oskärpa. Vid 1080p-uppspelning används däremot hela ramar.
WLAN (Wireless Local Area Network) är ett trådlöst nätverk. Till exempel kan projektorer eller skärmar anslutas trådlöst till olika källor (bärbara datorer, smarttelefoner etc.) för att möjliggöra trådlös bildöverföring. I vissa fall krävs ytterligare komponenter (donglar/adaptrar) för detta om en trådlös anslutning inte stöds direkt.
AirPlay:
Apples AirPlay-teknik används för trådlös överföring av innehåll, t.ex. musik och videor, från iOS- och Mac-enheter. Det kan också vara mottagarenheter, t.ex. högtalare, AV-mottagare, stereosystem eller TV-apparater. Streaming fungerar också från en iOS-enhet till en matchande mottagare. Det protokoll som Apple har utvecklat kan också licensieras av andra tillverkare.
iProjection:
Med den kostnadsfria Epson iProjection-appen kan projektorer styras på distans och kontorsinnehåll och foton kan projiceras. Appen är kompatibel med aktuella Epson-projektorer och kan även användas som en praktisk fjärrkontroll. Andra funktioner i denna funktion är sökning efter tillgängliga projektorer, volymkontroll, mute och en frysfunktion för att frysa den aktuella bilden i en presentation. Det viktigaste Office-innehållet, t.ex. Word-, Excel-, PowerPoint-, Keynote- och PDF-filer, stöds och kan spelas upp direkt från mediet. Bilder i JPEG- och PNG-format kan också presenteras direkt. Epson iProjection-appen kan laddas ner gratis från Apple App Store och Google Play Store.
Lätt MP:
En speciell nätverksfunktion från Epson. Med Easy MP-funktionen kan du göra effektiva presentationer på flera datorer via ett befintligt nätverk. Med Easy MP kan du överföra en presentation, bilder och ljuddata via nätverket och på så sätt ta emot ett urval från olika källor i nätverket.
Köp utrustning för konferensrum och hemmabio
För att underlätta ditt val har vi sammanställt de viktigaste kriterierna och informationen om högkvalitativ signalöverföring. Så att du vet vad som är viktigt innan du köper!
Kablar och adaptrar för alla tillämpningar
Har du en bra anslutning till din projektor, dator eller hi-fi-utrustning? Om inte, har vi lämpliga kablar och adaptrar så att du kan utnyttja dina enheters fulla prestanda.
Om komponenterna i ditt system inte passar ihop kan lämpliga adaptrar hjälpa till att ansluta enheterna. Vi har ett stort urval av adaptrar för olika gränssnitt.
Tillförlitliga anslutningar till projektorer, displayer eller monitorer är garanterade. Självklart ger våra kontaktpersoner dig också gärna personlig rådgivning vid ditt köp! Upptäck nu högkvalitativa kablar och adaptrar för hemmabio, konferensrum eller hemmakontor.
HDMI-kablar: Allt du bör veta innan du köper
HDMI-kabeln är den mest populära och välkända kabeltypen bland multimediakablarna. Förutom att ansluta olika enheter används den för att överföra digitala ljud- och videosignaler. HDMI-anslutningar finns på de flesta moderna bärbara datorer och surfplattor. De utgör ett bekvämt sätt att ansluta dina enheter till en display eller monitor. När du använder HDMI-kablarbehövs inga ytterligare kablar (t.ex. separata ljudkablar)
När du köper en HDMI-kabel bör du ta hänsyn till dessa 4 kriterier:
1. Beteckningar för HDMI-kablar
Maximal datahastighet | Maximal bildupplösning | Bildfrekvens | |
HDMI 1.0 HDMI-standard | 4,95 GBit/s | 1080p | 60 Hertz |
HDMI 1.4 HDMI hög hastighet | Typ A och C: 10.2 Gigabit | 2160p | 120 Hertz |
HDMI 2.0 HDMI High Speed Premium | 2160p, 60 Hertz | 2160p, 60 Hertz | 120 Hertz |
HDMI 2.1 HDMI Ultra High Speed | Typ A, C och D: 38 Gigabit | 4320p, 60 Hertz | 120 Hertz |
2. De viktigaste HDMI-kontakttyperna och vad de används till
3. Kabelavskärmning för bästa möjliga ljud- och bildkvalitet
Väl avskärmade HDMI-kablar är okänsliga för externa elektriska och magnetiska fält. Det innebär att du får bästa möjliga ljud- och bildkvalitet. Som regel gäller att ju fler lager mantel en kabel har, desto bättre skydd är den.
4. HDMI-kabelns längd
Kabellängder på 1 till 10 meter är vanliga. Om HDMI-kabeln är för lång bör man notera att signalstyrkan minskar i takt med att dämpningen ökar. För kabellängder över 10 meter bör en HDMI-förstärkare/repeater eller hybridfiberoptisk kabel användas för att förstärka signalen. Med hjälp av en anslutningsstandard HDBaseT kan du överföra HDMI-signaler över ett avstånd på upp till 100 meter.
Vårt tips
HDMI fungerar också utan kablar. Med ett motsvarande trådlöst HDMI-system kan du överföra högupplöst innehåll trådlöst. Om din projektor eller display är utrustad med en äldre DVI-anslutning kan du använda en HDMI-adapter för att upprätta en anslutning via en HDMI-kabel.
DisplayPort-kabel: Vad är det?
DisplayPort är jämförbart med HDMI-gränssnittet och tillhör den digitala överföringsstandarden för bild och ljud. Medan HDMI möjliggör anslutning av multimedie- och hemunderhållningsenheter används DisplayPort främst för överföring från en dator eller bärbar dator till en bildskärm . En stor fördel med DisplayPort-tekniken är att stora datamängder kan överföras på ett litet utrymme. Detta gör dem idealiska för platsbesparande integrering i mindre elektroniska enheter som surfplattor, bärbara datorer och datorer.
DisplayPort-kontakten finns i två versioner:
Vårt tips
Har din dator ett DVI- eller HDMI-gränssnitt men ingen DisplayPort-utgång? Inga problem: För att anpassa olika anslutningar till DisplayPort har vi lämpliga DisplayPort-adaptrar för dig.
DisplayPort vs. HDMI: Vilka är skillnaderna?
Alla som någon gång har anslutit sin dator till en bildskärm har säkert frågat sig vilket gränssnitt som är bäst för att ansluta dessa två enheter. Förutom HDMI-kontakter har många enheter även DisplayPort-uttag. Men vilken anslutning är bäst, DisplayPort eller HDMI?
DisplayPort | HDMI | |
Mekaniskt lås | har en extra säkerhetsspärr | - |
Kabellängd | upp till 15 meter | upp till 50 meter (över 10 meter krävs förstärkare) |
Färgdjup | 30 bitar per pixel | 48 bitar per pixel |
Nätverksanslutning | - | Dataöverföring via Ethernet |
Daisy-chains | anslut flera monitorer i serie | - |
Kompatibilitet | kompatibel med VGA och USB-C | - |
Synkroniseringsprogram | NVIDIA G-Sync och AMD:s Freesync | AMD:s Freesync |
Överföring av inmatningskommandon | - | Överföring av kontrollkommandon via HDMI-CEC |
Audio Return Channel (ARC) | - | stöds |
Användningsområden för DisplayPort och HDMI
Vårt tips
Observera att källan och visningsenheten måste vara av samma generation för att dataöverföringen inte ska bli långsammare.
Anslutning av projektorn med lämplig kabel
Trådlös HDMI och presentation - flexibel presentation av ditt innehåll
Trådlösa presentationssystem blir allt viktigare för signalhantering i mötes- och konferensrum. Med trådlösa HDMI- och presentationslösningar kan du snabbt och flexibelt överföra innehåll från din bärbara dator eller smartphone till en central skärm .Trådlösa presentationssystem är enkla att använda, prisvärda och bekväma. Att presentera ditt innehåll i möten eller konferenser blir enklare än någonsin tidigare!
Vårt tips
Om du vill börja dina presentationer utan kablar kan du ta en titt på våra trådlösa presentationssystem. Med plug-and-play-lösningarna överförs ditt innehåll trådlöst från monitorn, surfplattan eller den bärbara datorn till en presentation i mötesrummet.
Nätverk - routrar och accesspunkter för perfekt signalstyrka
Routrar och accesspunkter är en del av den grundläggande internetutrustningen, särskilt för större anläggningar och fakturar. För att säkerställa ett stabilt och störningsfritt WLAN i ditt nätverk säkerställer dessa en felfri signalöverföring. Varhelst du vill förbättra hastigheten och prestandan i ditt trådlösa nätverk kan routrar och accesspunkter sättas upp.