Dokumentkameror och OH-projektorer
Förr använde man sig av overheadprojektorer, men idag har dessa bytts ut mot dokumentkameror. Naturligtvis kan man även idag använda overheads, men i jämförelse är en dokumentkamera markant flexiblare.
Med en dokumentkamera kan man visa betydligt mer än det som skrivs på folien för en overhead, exempelvis objekt, innehåll från böcker eller direkt från en smartphone- eller tabletdisplay. På så sätt behöver man inte längre hålla sig till att skriva på folie.
En projektors upplösning är det maximala antalet bildpunkter (pixlar) som en projektor kan visa med hjälp av sin naturliga teknik, dvs. utan konvertering eller beskärning av bilden. Den ursprungliga upplösningen är det antal pixlar som en projektor fysiskt har för att visa bilden. En projektor interpolerar vanligtvis en upplösning när den tar emot en bildsignal med en högre upplösning än den ursprungliga. Om så är fallet kan det finnas en brist på detaljer i bilden eller en allmän oskärpa i den visade bilden. Om en projektor tar emot en bildsignal med en lägre upplösning än den ursprungliga, interpolerar den också, den skalar upp bilden till den ursprungliga upplösningen, beräknar motsvarande ytterligare pixlar, om möjligt utan att ändra bildinformationen. Nackdelen är att även om bilden visas större än den matade bilden, kan de ursprungliga enskilda pixlarna bli mycket mer synliga när de multipliceras av konverteringen.
4K:
4K avser upplösningen 3840 x 2160 eller Ultra High Definition Television (UHDTV). Denna upplösning motsvarar 4 gånger upplösningen för Full HD. För att spela in filmer med den här upplösningen behövs särskilda kameror som kan spela in med cirka 8 megapixel (4K).
Full HD:
Termen Full HD används för att beskriva enheter som fysiskt kan visa eller ge ut HDTV-signaler i full storlek (1920 x 1080 pixlar).
1080p:
1080p är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. Den hänvisar bland annat till upplösningen 1920 x 1080. "p" betyder i det här fallet fullramar, vilket innebär att alla bildrader visas samtidigt.
1080i:
1080i är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. I det här fallet betyder "i" fält. Den här signalen visas vanligtvis interpolerad (t.ex. på enheter med en HDready-upplösning på 1280 x 720). Interpolationen lägger digitalt till pixlar, men ger också en lätt oskärpa. Vid 1080p-uppspelning används däremot hela ramar.
Många projektorer är utrustade med en fokusering som säkerställer att bilden på skärmen är fokuserad. Det finns tre olika typer av fokus. Det finns manuell fokusering som ställs in för hand med hjälp av ett vridhjul. Å andra sidan finns det ett motoriserat fokus som kan justeras exakt med en knapptryckning. Det motoriserade fokuset har fördelen för takinstallationer att justeringen kan göras mycket bekvämt via fjärrkontrollen. Sist men inte minst finns autofokus, som automatiskt tar över fokuseringen med hjälp av en kamera.
Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Nödvändigt för högupplöst bildkvalitet (HDTV). Eftersom HDMI 1.4 (High Speed) är lämplig för överföring av 3D-innehåll i Full HD. För högupplöst bildkvalitet i UHD, 4K eller HDR är anslutning via HDMI 2.0a eller högre lämplig. HDMI 2.1 eller högre bör användas från 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K.
VGA:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med andra analoga anslutningar ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
DisplayPort:
DisplayPort-anslutningen är en VESA-standardiserad anslutning för överföring av bild- och ljuddata. Förutom HDCP-kryptering stöds även DPCP. På grund av sin kompakta storlek används anslutningen oftast i bärbara datorer. En extra liten variant är MiniDisplayPort, som används särskilt i Apple-enheter.
DVI:
DVI (Digital Visual Interface) är ett gränssnitt för överföring av videodata. Endast analoga signaler kan överföras via DVi-A, endast digitala signaler via DVI-D och båda typerna av signaler via DVI-I.
USB:
USB (Universal Serial Bus) används för att styra och hantera projektorn (USB-B). Med vissa affärsenheter kan kontorets filer och bilder också presenteras direkt med ett USB-minne eller en mus kan anslutas via USB-ingången (USB-A).
Toslink:
Toslink-anslutningen är en optisk signalanslutning som fungerar med optiska fibrer. Den används för digital överföring av ljudsignaler. Den optiska konstruktionen ger en lägre känslighet för störningar från yttre magnetisk och elektrisk påverkan. Anslutningen används främst för DVD-/Blu-ray-spelare och jämförbara enheter i anslutning till en AV-mottagare, om dessa arbetar med dts- eller Dolby Digital-signaler.
YUV:
YUV-anslutningen, även kallad Y Cb/Pb Cr/Pr eller komponentanslutning, är en analog videoanslutning med tre kanaler (ljusintensitet och två färgkanaler). Kvalitativt sett är det den bästa analoga videoförbindelsen.
Komponentkabel:
YUV-kontakten överför analoga signaler via tre kablar (Y=svart och vitt UV=färger). YUV används för att överföra HDTV och är kompatibel med till exempel Cinch.
S-Video:
S-Video-anslutningen kallas också S-VHS- eller Hosiden-anslutning. Jämfört med Cinch-videoanslutningen fungerar den med två kanaler (ljusstyrka/färg). När det gäller kvalitet är den något bättre än Cinch-videoanslutningen, men det finns också begränsningar. Dessa kan förklaras av signalens känslighet, som till exempel återspeglas i bildförvrängningar.
Cinch:
Cinch-videoanslutningen kallas också kompositanslutning. För att göra det lättare att känna igen den är den vanligtvis klädd i gult. Eftersom överföringen endast sker via en kanal är bildkvaliteten låg.
D-Sub15:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med de andra analoga kontakterna ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
RS232:
RS232-gränssnittet kan användas för att styra eller hantera projektorn.
Mini Jack:
Med en enpolig minikontakt kan monoljudssignaler överföras, med en tvåpolig stereoljudssignal och med en trepolig stereoljudssignal och bilddata kan bilddata överföras.
Scart:
Scart är en kontakt som kan användas för att överföra analoga ljud- och videosignaler. Den är kompatibel med andra analoga anslutningar som RCA eller S-Video.
ARC:
Ljudreturkanalen, även kallad ARC eller audio return channel, infördes med HDMI version 1.4 för att minska mängden kablage mellan HDMI-komponenter. Ljudreturkanalen går via den befintliga HDMI-kabeln. Därför behöver en extra kabel för ljudet inte längre anslutas. Båda enheterna måste dock ha stöd för ARC. Alla ljudfilformat som också överförs via SPDIF-gränssnittet kan överföras via ljudreturkanalen. Dessa inkluderar Dolby Digital, Digital Theatre Sound och PCM-ljud. Till exempel kan en anslutning mellan en TV (inklusive mottagare) och en AV-mottagare ske via en HDMI-kabel. Ljudet från TV:n återges via HDMI-kabeln. Tidigare krävdes ytterligare en digital kabel (koaxial eller Tos-Link) för ljudsignalerna.
Vad är en dokumentkamera?
En dokumentkamera (även kallad visualiser) är en videokamera som är fäst vid en arm . Den kan användas för att fotografera, filma och presentera tryckta texter eller föremål. Eftersom kameran är placerad ovanför det projicerade objektet liknar den funktionellt sett overheadprojektorn. Dokumentkameran är dock mycket mindre och lättare, vilket gör den lätt att transportera.
Hur ansluter man en dokumentkamera?
Varje dokumentkamera har olika anslutningar. Vi visar dig de vanligaste anslutningarna på en bärbar dator, en projektor och en bildskärm.
Vilka är fördelarna och nackdelarna med dokumentkameror?
En dokumentkamera ligger långt före den klassiska overheadprojektorn! Förutom storleken och vikten finns det många andra fördelar som talar för att köpa en dokumentkamera:
Fördelar
Vårt tips
Var uppmärksam på den digitala och optiska zoomen. Den digitala zoomen är tillräcklig för att visa text, bilder osv. Dokumentkameror med optisk zoom kan förstora objekt till mikroskopområdet. Detta är till stor hjälp om du till exempel vill visa kronblad eller tekniska kretsar i detalj.
Nackdelar
Vad du ska tänka på när du köper en dokumentkamera
Vad är en dokumentkamera lämplig för?
Dokumentkameror används främst i skolor. De användbara funktionerna kan dock också användas optimalt i mötesrum eller andra utbildningsinstitutioner.
Vilken dokumentkamera för skolan?
Vårt tips
På ELMO:s YouTube-kanal hittar du idéer om hur du kan använda dokumentkameran i undervisningen: https: //www.youtube.com/user/elmoeuropefr/videos
ca 50 - 150 €
Dokumentkameror på instegsnivå
ca 250 - 500 €
Dokumentkameror i mellanklass
från 500 euro
Dokumentkameror för överklass
Vårt tips
Praktiska tillbehör för dokumentkameror
- Väskor för säker transport
- Förlängningskabel
- Reservfjärrkontroll
- ytterligare linser (mikroskopadaptrar)
- Fästen
- Anteckningsblock (återanvändbara mini-whiteboardtavlor, som transparenterna på overheadprojektorerna)