LED-väggar
Här hittar du både kompletta LED-vägglösningar och enskilda LED-moduler för installation av en LED-vägg enligt dina idéer i utomhus- och inomhusområden. Letar du efter en individuell LED-vägglösning för digital skyltning för ett konferensrum, hotell eller försäljningsställe?
Våra visunext-produktexperter hjälper dig gärna!
Den projicerade bilden visas i ett format (bildförhållande) som anges av projektorn. Formatet bestäms också av projektorns upplösning (se även avsnittet Upplösning). Skärmformatet väljs vanligen utifrån formatet på beamerbilden. De vanligaste formaten är 4:3, 16:9 och 16:10.
En projektors upplösning är det maximala antalet bildpunkter (pixlar) som en projektor kan visa med hjälp av sin naturliga teknik, dvs. utan konvertering eller beskärning av bilden. Den ursprungliga upplösningen är det antal pixlar som en projektor fysiskt har för att visa bilden. En projektor interpolerar vanligtvis en upplösning när den tar emot en bildsignal med en högre upplösning än den ursprungliga. Om så är fallet kan det finnas en brist på detaljer i bilden eller en allmän oskärpa i den visade bilden. Om en projektor tar emot en bildsignal med en lägre upplösning än den ursprungliga, interpolerar den också, den skalar upp bilden till den ursprungliga upplösningen, beräknar motsvarande ytterligare pixlar, om möjligt utan att ändra bildinformationen. Nackdelen är att även om bilden visas större än den matade bilden, kan de ursprungliga enskilda pixlarna bli mycket mer synliga när de multipliceras av konverteringen.
4K:
4K avser upplösningen 3840 x 2160 eller Ultra High Definition Television (UHDTV). Denna upplösning motsvarar 4 gånger upplösningen för Full HD. För att spela in filmer med den här upplösningen behövs särskilda kameror som kan spela in med cirka 8 megapixel (4K).
Full HD:
Termen Full HD används för att beskriva enheter som fysiskt kan visa eller ge ut HDTV-signaler i full storlek (1920 x 1080 pixlar).
1080p:
1080p är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. Den hänvisar bland annat till upplösningen 1920 x 1080. "p" betyder i det här fallet fullramar, vilket innebär att alla bildrader visas samtidigt.
1080i:
1080i är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. I det här fallet betyder "i" fält. Den här signalen visas vanligtvis interpolerad (t.ex. på enheter med en HDready-upplösning på 1280 x 720). Interpolationen lägger digitalt till pixlar, men ger också en lätt oskärpa. Vid 1080p-uppspelning används däremot hela ramar.
Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Nödvändigt för högupplöst bildkvalitet (HDTV). Eftersom HDMI 1.4 (High Speed) är lämplig för överföring av 3D-innehåll i Full HD. För högupplöst bildkvalitet i UHD, 4K eller HDR är anslutning via HDMI 2.0a eller högre lämplig. HDMI 2.1 eller högre bör användas från 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K.
VGA:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med andra analoga anslutningar ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
DisplayPort:
DisplayPort-anslutningen är en VESA-standardiserad anslutning för överföring av bild- och ljuddata. Förutom HDCP-kryptering stöds även DPCP. På grund av sin kompakta storlek används anslutningen oftast i bärbara datorer. En extra liten variant är MiniDisplayPort, som används särskilt i Apple-enheter.
DVI:
DVI (Digital Visual Interface) är ett gränssnitt för överföring av videodata. Endast analoga signaler kan överföras via DVi-A, endast digitala signaler via DVI-D och båda typerna av signaler via DVI-I.
USB:
USB (Universal Serial Bus) används för att styra och hantera projektorn (USB-B). Med vissa affärsenheter kan kontorets filer och bilder också presenteras direkt med ett USB-minne eller en mus kan anslutas via USB-ingången (USB-A).
Toslink:
Toslink-anslutningen är en optisk signalanslutning som fungerar med optiska fibrer. Den används för digital överföring av ljudsignaler. Den optiska konstruktionen ger en lägre känslighet för störningar från yttre magnetisk och elektrisk påverkan. Anslutningen används främst för DVD-/Blu-ray-spelare och jämförbara enheter i anslutning till en AV-mottagare, om dessa arbetar med dts- eller Dolby Digital-signaler.
YUV:
YUV-anslutningen, även kallad Y Cb/Pb Cr/Pr eller komponentanslutning, är en analog videoanslutning med tre kanaler (ljusintensitet och två färgkanaler). Kvalitativt sett är det den bästa analoga videoförbindelsen.
Komponentkabel:
YUV-kontakten överför analoga signaler via tre kablar (Y=svart och vitt UV=färger). YUV används för att överföra HDTV och är kompatibel med till exempel Cinch.
S-Video:
S-Video-anslutningen kallas också S-VHS- eller Hosiden-anslutning. Jämfört med Cinch-videoanslutningen fungerar den med två kanaler (ljusstyrka/färg). När det gäller kvalitet är den något bättre än Cinch-videoanslutningen, men det finns också begränsningar. Dessa kan förklaras av signalens känslighet, som till exempel återspeglas i bildförvrängningar.
Cinch:
Cinch-videoanslutningen kallas också kompositanslutning. För att göra det lättare att känna igen den är den vanligtvis klädd i gult. Eftersom överföringen endast sker via en kanal är bildkvaliteten låg.
D-Sub15:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med de andra analoga kontakterna ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
RS232:
RS232-gränssnittet kan användas för att styra eller hantera projektorn.
Mini Jack:
Med en enpolig minikontakt kan monoljudssignaler överföras, med en tvåpolig stereoljudssignal och med en trepolig stereoljudssignal och bilddata kan bilddata överföras.
Scart:
Scart är en kontakt som kan användas för att överföra analoga ljud- och videosignaler. Den är kompatibel med andra analoga anslutningar som RCA eller S-Video.
ARC:
Ljudreturkanalen, även kallad ARC eller audio return channel, infördes med HDMI version 1.4 för att minska mängden kablage mellan HDMI-komponenter. Ljudreturkanalen går via den befintliga HDMI-kabeln. Därför behöver en extra kabel för ljudet inte längre anslutas. Båda enheterna måste dock ha stöd för ARC. Alla ljudfilformat som också överförs via SPDIF-gränssnittet kan överföras via ljudreturkanalen. Dessa inkluderar Dolby Digital, Digital Theatre Sound och PCM-ljud. Till exempel kan en anslutning mellan en TV (inklusive mottagare) och en AV-mottagare ske via en HDMI-kabel. Ljudet från TV:n återges via HDMI-kabeln. Tidigare krävdes ytterligare en digital kabel (koaxial eller Tos-Link) för ljudsignalerna.
Köpa LED-vägg eller Videowall? Skillnader och fördelar
Även om LED-väggar och videoväggar vid första anblicken verkar vara nästan synonyma i sin funktion, döljer dessa termer fundamentalt olika tekniker.
De mest slående skillnaderna ligger i den teknik som används i respektive system, i konstruktionsdetaljerna och de tillhörande tekniska specifikationerna. Det är just dessa nyanser som ligger till grund för de speciella fördelar som LED-väggar kan ha jämfört med andra visningsalternativ som t.ex. en videovägg.
LED-väggteknik
Till skillnad från videoväggar, som vanligtvis använder LCD-paneler för att generera bilder, använder LED-väggar andra ljusemitterande tekniker. Hit hör den så kallade SMD-tekniken (Surface Mounted Device), IMD-tekniken (Integrated Mounted Devices) och COB-tekniken (Chip-on-Board).
Den senare har en betydligt högre ljusstyrka, vilket är särskilt viktigt för digital signage-tillämpningar, både utomhus och inomhus.
SMD (Surface Mounted Device):
Vid SMD-teknik grupperas lysdioderna i grundfärgerna rött, blått och grönt och monteras i ett litet hölje. De enskilda höljena placeras sedan på en bärplatta och limmas ihop. Denna konstruktion skyddar lysdioderna mot yttre påverkan och gör det möjligt att enkelt byta ut enskilda lys dioder. Samtidigt kan kablarna för lysdioderna som är anslutna ovanifrån rymmas i höljet.
IMD (integrerade monterade enheter):
Precis som med SMD-tekniken monteras lysdioderna i primärfärgerna rött, blått och grönt i ett hölje med IMD-teknik. Skillnaden är att flera grupper av lysdioder (t.ex. 4 eller 9) kombineras i ett hölje med IMD-tekniken.
COB (Chip-on-Board):
Med COB-LED monteras flera LED-chip direkt på ett bärarkort. I motsats till konventionell kabeldragning ovanifrån sker denna direkt underifrån, en process som kallas "flip chip". Monteringstekniken för dessa lysdioder gör att konventionella höljen, som är vanliga för SMD- och IMD-lysdioder, inte behövs. COB-tekniken minskar därmed avsevärt det utrymme som krävs för de enskilda pixlarna. På så sätt kan de enskilda pixlarna flyttas närmare varandra, vilket leder till en betydande minskning av pixelavståndet och därmed till en högre upplösning. Särskilt vid användning av mini- eller mikro-LED, som är särskilt små, möjliggör COB-LED extremt små pixelavstånd. Slutligen ökar en tunn epoxihartsbeläggning lysdiodernas robusthet och förbättrar avsevärt svartnivåerna utan att kompromissa med färgbeständigheten.
Uppbyggnad av en LED-vägg
SMD-, IMD- och COB-lysdioderna monteras på moduler och kombineras i så kallade skåp. Dessa skåp kan sedan sammanfogas till ytor av valfri storlek som är helt sömlösa och ramlösa. Dessutom kan LED-väggmoduler monteras relativt fritt till individuella, kreativa LED-väggformer. Detta innebär att L-formade eller böjda LED-väggar också kan konfigureras, medan videoväggar erbjuder mycket liten frihet för den individuella konstruktionen av en videovägg.
Vilket är bäst - LED Wall eller Videowall?
Är en LED-vägg bättre än en videovägg? Det beror mycket på respektive användningsområde, det tillgängliga utrymmet och budgeten för ditt projekt. Våra produktexperter svarar på alla dina frågor i en kostnadsfri konsultation om LED-väggar och videoväggar!
LED Walls: Installation och montering
Beroende på LED Wall-ytans storlek och modell är det relativt enkelt att montera en LED Wall.
Det bör dock alltid utföras av en fackman som har de nödvändiga verktygen och framför allt kunskaperna för att installera och montera LED-väggar. Eftersom LED-väggar också är relativt tunga, bör monteringsytansstatik eller maximala lastkapacitetockså beaktas före installationen. Dessutom kräver installationen av en LED-vägg på en plats som är svår att komma åt, t.ex. på en höjd av flera meter, lämplig utrustning och säker transport.
Därför erbjuder vi dig enkomplett tjänst för din LED-vägg: vi tar hand om planering, leverans och installation av den LED-vägg du har valt. Kontakta våra LED Wall-experter för en förutsättningslös konsultation!
LED-väggar: Dessa är de ledande tillverkarna
De ledande tillverkarna av LED-väggar är Absen, Optoma och Samsung. Alla tillverkare erbjuder LED-väggar som enskilda moduler och som kompletta lösningar.
LED Walls: Användningsområden
LED-väggar är digitala displayytor i storformat som kan användas nästan var som helst där det finns tillräckligt med utrymme för installation. De används oftast för digital skyltningutomhus eller inomhus. Detta beror på att de stora, sömlösa ytorna förmedlar reklambudskap mer imponerande än något annat medium.
Men LED-väggar är inte bara ett perfekt val för digital skyl tning. LED-väggar kan också användas i konferensrum, hotell och lobbyer för viktig tilläggsinformation eller kompletterande information. Videokonferenser i konferensrum får också en helt ny kvalitet med hjälp av en LED-vägg.
LED Walls: Köpa enskilda moduler eller en komplett lösning?
Detta beror på vad du vill installera en LED-vägg för och var. Det tillgängliga utrymmet samt storleken och formen på en LED-vägg är avgörande faktorer för beslutet.
Hur hög upplösning bilden på en LED-vägg behöver ha beror till stor del på betraktningsavståndet. Eftersom de flesta LED-vägginstallationer kräver ett större avstånd från betraktaren till LED-väggen, är Full HD-bildupplösning vanligtvis tillräcklig.
Pixelavståndet är avståndet mellan de enskilda lysdioderna. Avståndet anges i millimeter. Värden mellan 1 och 16 millimeter är vanliga. Precis som bildupplösningen har pixelavståndet ett starkt inflytande på den upplevda bildkvaliteten beroende på betraktningsavståndet. Ju längre betraktningsavståndet är, desto större pixelavstånd kan väljas utan att enskilda pixlar blir synliga.
Ljusstyrkan hos en display eller en LED-vägg anges i candela (cd) eller, i engelskspråkiga länder, i nit per kvadratmeter. Hur ljusstark en LED-vägg behöver vara beror på var den ska installeras. På mycket ljusa platser, särskilt utomhus, bör candela- eller nitvärdet vara motsvarande högre än för LED-väggar för inomhusbruk. Medan en ljusstyrka på ca 500 cd/m² är tillräcklig för inomhusbruk, bör LED-väggar utomhus ha värden på ca 2 000 cd/m².
Bra kontrast är avgörande för den visuella effekten av en bild. Kontrast uttrycks som ett förhållande. Ju högre kontrast, desto starkare och mer tilltalande är den bild som visas. För LED-väggar bör kontrasten ligga på minst fyra till fem siffror.
Betraktningsvinkeln spelar en viktig roll vid bedömningen av bildkvaliteten hos en LED Wall. Särskilt i horisontalplanet bör betraktningsvinkeln vara så stor som möjligt så att betraktaren kan se den visade bilden oförvrängd även när den betraktas från sidan i en vinkel. Betraktningsvinklar mellan 150° och 170° är vanliga för LED-väggar.
LED är kända för sin mycket långa livslängd. Därför är 100 000 drifttimmar inte ovanligt för LED-väggar. Ljusstyrkan hos enskilda lysdioder ändras bara lite över tiden och fördelas mycket jämnt över bilden. Bildkvaliteten förblir därför nästan konstant även när den används 24/7.
IP-skyddsklasser klassificerar elektrisk utrustning efter dess lämplighet för olika användningsområden när det gäller kvaliteten på skyddet mot yttre påverkan från miljön eller från påverkan av tredje part. IP-skyddsklassen anges som en kombination av bokstäver och siffror. Vi har sammanställt de vanligaste IP-skyddsklasserna för dig i en överskådlig tabell.
IP20 |
|
IP21 |
|
IP31 |
|
IP40 |
|
IP43 |
|
IP54 |
|
IP65 |
|