HD Projektorer / Hemmabio
Speciella projektorer för korta avstånd som är utrustade med ett vidvinkelobjektiv har utvecklats för användning i konferensrum och klassrum. Dessa projektorer används också vanligtvis för interaktiva whiteboards. Dessa projektorer har förmågan att projicera en stor bild från ett mycket kort avstånd. Projektorer med ultrakorta avstånd är mycket populära bland presentatörer eftersom bilden inte skyms när presentatören står framför skärmen. För det andra blir presentatören inte eller bara lite bländad av projektorn. Denna effekt kan ökas med ultrakorta projektorer som projicerar en motsvarande stor bild från ett avstånd på bara några centimeter.
Detta resulterar i enhetsnamn som ANSI-lumen, ISO-lumen eller LED-lumen, som inte är direkt jämförbara med varandra.
ANSI-lumen:
Det mest använda och standardiserade måttet på ljusstyrkan hos projektorer. Det bygger på fasta specifikationer för mätmiljön och möjliggör exakta jämförelsevärden.
ISO-lumen: (ca 0,99 ANSI-lumen)
En alternativ standardmätning enligt ISO-standarden, som fungerar på liknande sätt som ANSI-lumen. Det är oftast bara något lägre, ca 0,99 ANSI-lumen motsvarar 1 ISO-lumen.
LED-lumen: (ca 1,3-2,4 ANSI-lumen)
En ljusstyrkesspecifikation som används specifikt för LED-projektorer. Den är ofta högre än ANSI-lumen eftersom inga standardiserade mätstandarder används. Faktorn ligger mellan 1,3 och 2,4 jämfört med ANSI-lumen.
CVIA-lumen: (ca 1,8-2,5 ANSI-lumen)
En standard som utvecklats specifikt för den kinesiska marknaden. Den tar hänsyn till ytterligare kriterier som t.ex. systemets totala ljusstyrka. CVIA-lumen motsvarar ungefär 1,8 till 2,5 ANSI-lumen.
Observera att:
Våra butiksfilter använder endast ANSI-lumen. För att säkerställa jämförbarhet mellan enheterna konverterar vi andra specifikationer till ANSI-lumen med hjälp av medelvärden.
En projektors upplösning är det maximala antalet bildpunkter (pixlar) som en projektor kan visa med hjälp av sin naturliga teknik, dvs. utan konvertering eller beskärning av bilden. Den ursprungliga upplösningen är det antal pixlar som en projektor fysiskt har för att visa bilden. En projektor interpolerar vanligtvis en upplösning när den tar emot en bildsignal med en högre upplösning än den ursprungliga. Om så är fallet kan det finnas en brist på detaljer i bilden eller en allmän oskärpa i den visade bilden. Om en projektor tar emot en bildsignal med en lägre upplösning än den ursprungliga, interpolerar den också, den skalar upp bilden till den ursprungliga upplösningen, beräknar motsvarande ytterligare pixlar, om möjligt utan att ändra bildinformationen. Nackdelen är att även om bilden visas större än den matade bilden, kan de ursprungliga enskilda pixlarna bli mycket mer synliga när de multipliceras av konverteringen.
4K:
4K avser upplösningen 3840 x 2160 eller Ultra High Definition Television (UHDTV). Denna upplösning motsvarar 4 gånger upplösningen för Full HD. För att spela in filmer med den här upplösningen behövs särskilda kameror som kan spela in med cirka 8 megapixel (4K).
Full HD:
Termen Full HD används för att beskriva enheter som fysiskt kan visa eller ge ut HDTV-signaler i full storlek (1920 x 1080 pixlar).
1080p:
1080p är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. Den hänvisar bland annat till upplösningen 1920 x 1080. "p" betyder i det här fallet fullramar, vilket innebär att alla bildrader visas samtidigt.
1080i:
1080i är specifikationen för de vertikala bildlinjerna. I det här fallet betyder "i" fält. Den här signalen visas vanligtvis interpolerad (t.ex. på enheter med en HDready-upplösning på 1280 x 720). Interpolationen lägger digitalt till pixlar, men ger också en lätt oskärpa. Vid 1080p-uppspelning används däremot hela ramar.
WLAN (Wireless Local Area Network) är ett trådlöst nätverk. Till exempel kan projektorer eller skärmar anslutas trådlöst till olika källor (bärbara datorer, smarttelefoner etc.) för att möjliggöra trådlös bildöverföring. I vissa fall krävs ytterligare komponenter (donglar/adaptrar) för detta om en trådlös anslutning inte stöds direkt.
AirPlay:
Apples AirPlay-teknik används för trådlös överföring av innehåll, t.ex. musik och videor, från iOS- och Mac-enheter. Det kan också vara mottagarenheter, t.ex. högtalare, AV-mottagare, stereosystem eller TV-apparater. Streaming fungerar också från en iOS-enhet till en matchande mottagare. Det protokoll som Apple har utvecklat kan också licensieras av andra tillverkare.
iProjection:
Med den kostnadsfria Epson iProjection-appen kan projektorer styras på distans och kontorsinnehåll och foton kan projiceras. Appen är kompatibel med aktuella Epson-projektorer och kan även användas som en praktisk fjärrkontroll. Andra funktioner i denna funktion är sökning efter tillgängliga projektorer, volymkontroll, mute och en frysfunktion för att frysa den aktuella bilden i en presentation. Det viktigaste Office-innehållet, t.ex. Word-, Excel-, PowerPoint-, Keynote- och PDF-filer, stöds och kan spelas upp direkt från mediet. Bilder i JPEG- och PNG-format kan också presenteras direkt. Epson iProjection-appen kan laddas ner gratis från Apple App Store och Google Play Store.
Lätt MP:
En speciell nätverksfunktion från Epson. Med Easy MP-funktionen kan du göra effektiva presentationer på flera datorer via ett befintligt nätverk. Med Easy MP kan du överföra en presentation, bilder och ljuddata via nätverket och på så sätt ta emot ett urval från olika källor i nätverket.
Naturligtvis producerar varje projektor ett driftsljud på grund av ventilationsfläktens kylningsfunktion. Detta anges av tillverkaren i databladet i dB (decibel). I Eco-läget är projektorerna tystare än vid normal drift på grund av den minskade effekten. Tillverkarnas specifikationer stämmer dock inte alltid överens med verkligheten, eftersom det inte finns något standardiserat mätförfarande för detta mått. Projektorerna kan därför inte jämföras exakt med hjälp av volymspecifikationen.
Decibel (dB):
Naturligtvis avger varje projektor ett driftsljud som orsakas av ventilationsfläktens kylfunktion. Detta anges av tillverkaren i databladet i dB (decibel). I Eco-läget är projektorerna tystare än vid normal drift på grund av den minskade effekten. Tillverkarnas specifikationer stämmer dock inte alltid överens med verkligheten, eftersom det inte finns något standardiserat mätförfarande för detta mått. Projektorerna är alltså inte exakt jämförbara enligt volymspecifikationen.
Volym:
Naturligtvis producerar varje projektor ett driftsljud på grund av ventilationsfläktens kylningsfunktion. Detta anges av tillverkaren i databladet i dB (decibel). I Eco-läget är projektorerna tystare än vid normal drift på grund av den minskade effekten. Tillverkarnas specifikationer stämmer dock inte alltid överens med verkligheten, eftersom det inte finns något standardiserat mätförfarande för detta mått. Projektorerna är alltså inte exakt jämförbara enligt volymspecifikationen.
DLP är en projektionsteknik. Med DLP-teknik skickas ljuset genom ett roterande färghjul. De nyare DLP-strålarna har redan ökat antalet färgsegment på det roterande färghjulet från sex till upp till åtta för att uppnå bättre färgblandning. Det färgade ljuset strålar in på ett DLP-chip med mikrospeglar. Det finns en mikrospegel per pixel. Från varje enskild mikrospegel sänds en bild genom linsen till projektionsskärmen, där en bild nu visas.
Regnbågseffekt:
Regnbågseffekten uppstår i princip med alla 1-chip DLP-projektorer. Det är dock bara en tredjedel av alla användare som märker av denna effekt. När bilder genereras av DLP-projektorer projiceras en specifik färg i färghjulet successivt på skärmen för varje pixel och tolkas av betraktarens öga som en respektive färg med en specifik ljusstyrka/intensitet. Ju fler segment färghjulet i en DLP-projektor har och ju snabbare det roterar eller DLP-chipet styrs, desto mindre blir regnbågseffekten. Då kan man se ett blinkande av färgerna i färghjulet (rött-grönt-blått, eventuellt även andra), delvis i kompletta, även stillbilder, delvis i rörliga bilder, men framför allt i kanterna mellan ljusa och mörka bildområden. Effekten kan också observeras i bilder med hög kontrast eller mörka bilder, eller när bildinnehållet förändras snabbt, t.ex. i actionfilmer. Tittare som märker av denna effekt rapporterar bland annat från lätt huvudvärk till svår huvudvärk och yrsel.
LCD:
LCD (Liquid Crystal Display) är en projektionsteknik. Lampans ljus delas upp av en dikroisk spegel i de tre primära färgerna rött, grönt och blått (3LCD). Det delade ljuset filtreras av en polysilikonpanel med flytande kristaller som arbetar för varje färg. Detta ger monokroma bilder som överlagras av ett prisma för att skapa en bild på skärmen. Särskilt högkvalitativa strålare använder fyra paneler (4LCD). Med 4LCD-strålare separeras även färgen gul. Denna förstärkning framhäver gult.
LCoS:
LcoS är en projektionsteknik. Denna teknik använder också flytande paneler, men panelerna är inte belysta som i LCD-tekniken. Det finns speglar bakom panelerna som liknar DLP-teknik. Dessa speglar minskar avsevärt effekten av flygskärmen och ger högre kontrastvärden.
Bakåtprojektion:
Många projektorer lämpar sig för så kallad bakåtprojektion. För bakåtprojektion krävs en lämplig genomskinlig skärm (bakåtprojektionsskärm). För bakåtprojektion placeras projektorn bakom skärmen och motsvarande läge är aktiverat i projektormenyn. Denna funktion säkerställer att bilden speglas. Fördelen med bakåtprojektion är att bilden inte skyms i området framför skärmen när människor går framför bilden i ljuskäglan mellan projektorn och skärmen. För bakåtprojektion behövs projektorer med högre ljusflöde, eftersom mycket ljus går förlorat när det passerar genom skärmen. Eftersom skärmar med bakåtprojektionsytor har en hög förstärkningsfaktor minskar betraktningsvinkeln, så publiken bör placeras så centralt som möjligt framför skärmen. Denna typ av bakåtprojektion är särskilt populär inom evenemangsbranschen.
Projektorer för korta avstånd:
Speciella projektorer för korta avstånd som är utrustade med ett vidvinkelobjektiv har utvecklats för användning i konferensrum och klassrum. Dessa projektorer används också ofta i samband med interaktiva whiteboards. Kortdistansprojektorer har den egenskapen att de projicerar en stor bild från ett mycket kort avstånd. Den här funktionen är mycket populär i presentatörskretsar eftersom den å ena sidan gör att en liten del av bilden döljs när presentatören står framför skärmen. För det andra blir presentatören inte eller bara lite bländad av projektorn. Denna effekt kan ökas med ultrakorta projektorer, som projicerar en motsvarande stor bild på bara några centimeters avstånd.
Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Nödvändigt för högupplöst bildkvalitet (HDTV). Eftersom HDMI 1.4 (High Speed) är lämplig för överföring av 3D-innehåll i Full HD. För högupplöst bildkvalitet i UHD, 4K eller HDR är anslutning via HDMI 2.0a eller högre lämplig. HDMI 2.1 eller högre bör användas från 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K.
VGA:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med andra analoga anslutningar ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
DisplayPort:
DisplayPort-anslutningen är en VESA-standardiserad anslutning för överföring av bild- och ljuddata. Förutom HDCP-kryptering stöds även DPCP. På grund av sin kompakta storlek används anslutningen oftast i bärbara datorer. En extra liten variant är MiniDisplayPort, som används särskilt i Apple-enheter.
DVI:
DVI (Digital Visual Interface) är ett gränssnitt för överföring av videodata. Endast analoga signaler kan överföras via DVi-A, endast digitala signaler via DVI-D och båda typerna av signaler via DVI-I.
USB:
USB (Universal Serial Bus) används för att styra och hantera projektorn (USB-B). Med vissa affärsenheter kan kontorets filer och bilder också presenteras direkt med ett USB-minne eller en mus kan anslutas via USB-ingången (USB-A).
Toslink:
Toslink-anslutningen är en optisk signalanslutning som fungerar med optiska fibrer. Den används för digital överföring av ljudsignaler. Den optiska konstruktionen ger en lägre känslighet för störningar från yttre magnetisk och elektrisk påverkan. Anslutningen används främst för DVD-/Blu-ray-spelare och jämförbara enheter i anslutning till en AV-mottagare, om dessa arbetar med dts- eller Dolby Digital-signaler.
YUV:
YUV-anslutningen, även kallad Y Cb/Pb Cr/Pr eller komponentanslutning, är en analog videoanslutning med tre kanaler (ljusintensitet och två färgkanaler). Kvalitativt sett är det den bästa analoga videoförbindelsen.
Komponentkabel:
YUV-kontakten överför analoga signaler via tre kablar (Y=svart och vitt UV=färger). YUV används för att överföra HDTV och är kompatibel med till exempel Cinch.
S-Video:
S-Video-anslutningen kallas också S-VHS- eller Hosiden-anslutning. Jämfört med Cinch-videoanslutningen fungerar den med två kanaler (ljusstyrka/färg). När det gäller kvalitet är den något bättre än Cinch-videoanslutningen, men det finns också begränsningar. Dessa kan förklaras av signalens känslighet, som till exempel återspeglas i bildförvrängningar.
Cinch:
Cinch-videoanslutningen kallas också kompositanslutning. För att göra det lättare att känna igen den är den vanligtvis klädd i gult. Eftersom överföringen endast sker via en kanal är bildkvaliteten låg.
D-Sub15:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med de andra analoga kontakterna ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
RS232:
RS232-gränssnittet kan användas för att styra eller hantera projektorn.
Mini Jack:
Med en enpolig minikontakt kan monoljudssignaler överföras, med en tvåpolig stereoljudssignal och med en trepolig stereoljudssignal och bilddata kan bilddata överföras.
Scart:
Scart är en kontakt som kan användas för att överföra analoga ljud- och videosignaler. Den är kompatibel med andra analoga anslutningar som RCA eller S-Video.
ARC:
Ljudreturkanalen, även kallad ARC eller audio return channel, infördes med HDMI version 1.4 för att minska mängden kablage mellan HDMI-komponenter. Ljudreturkanalen går via den befintliga HDMI-kabeln. Därför behöver en extra kabel för ljudet inte längre anslutas. Båda enheterna måste dock ha stöd för ARC. Alla ljudfilformat som också överförs via SPDIF-gränssnittet kan överföras via ljudreturkanalen. Dessa inkluderar Dolby Digital, Digital Theatre Sound och PCM-ljud. Till exempel kan en anslutning mellan en TV (inklusive mottagare) och en AV-mottagare ske via en HDMI-kabel. Ljudet från TV:n återges via HDMI-kabeln. Tidigare krävdes ytterligare en digital kabel (koaxial eller Tos-Link) för ljudsignalerna.
- Produkter
- Projektor
- Projektorer
- Projektor efter märke
- Projektor efter användningsområde
- Företagsprojektor
- Mobil projektor
- Kortdistansprojektor
- HD Projektorer / Hemmabio
- Högklassig projektor för hemmabio
- 4K Projektor
- Full HD Projektorer
- 3D Projektorer
- Pico / Pocket projektorer
- Skolprojektor
- Trådlösa projektorer
- Projektor för spel
- Fotboll Beamer
- Projektorer för dagsljus
- Laser-TV-projektor
- Projektorer för nybörjare
- HD Projektor
- Installationsprojektorer
- laserprojektorer
- Tysta projektorer
- Smart Home projektorer
- Projektorlampor
- Tillbehör till projektorer
- Projektordukar
- Displayer
- Touchdisplayer
- Monitorer
- LED Walls
- Anslutningsmöjligheter
- Fästen
- Videokonferenssystem
- Headsets
- Dokumentkameror och OH-projektorer
- Ljud
- Brädor och möbler
- Tillbehör
- Projektor
- Lösningar
- Tjänster
- Rådgivare och nyheter
- Rådgivning
Stor bild, stor upplevelse: hemmabioprojektorer för filmfantaster
En hemmabioprojektor förvandlar ditt hem till en riktig bioupplevelse. Med sin imponerande bildstorlek skapar den en fängslande atmosfär som konventionella TV-apparater inte kan erbjuda. Oavsett om det är en actionfilm eller en seriemaraton - projektorn tar med sig biografens intensitet och magi direkt in i vardagsrummet, källaren eller trädgården. Med en hemmabioprojektor blir varje filmkväll en höjdpunkt som för samman vänner och familj. Ta med dig bioupplevelsen in i bekvämligheten av ditt eget hem.
Lösningar för projektorer: Så här får du ut det bästa av din hemmabio
Upplösningen på en hemmabioprojektor spelar en avgörande roll för tittarupplevelsen , eftersom den avgör bildens skärpa och detaljrikedom. Ju högre upplösning, desto tydligare och mer realistiska ser filmer och serier ut, särskilt på större skärmar. Det är dock inte alla upplösningar som är idealiska för alla rumsstorlekar och skärmdiagonaler. Här följer en översikt över de vanligaste upplösningarna och deras idealiska användningsområden.
Jämförelse av projektortekniker: rätt projektor för din hemmabio
När du köper en projektor till din hemmabio finns det olika tekniker som påverkar bildkvaliteten och tittarupplevelsen.
DLP-projektorer erbjuder högre kontrastförhållanden och mjuka rörelser, vilket resulterar i imponerande bilder med djup svärta och tydliga detaljer. Detta gör dem idealiska för filmer och spel i hemmabion. Trots sitt lägre ljusflöde ger de en intensiv visuell upplevelse i mörka rum.
LCD-projektorer kännetecknas av rika och levande färger och bra ljusstyrka. Tack vare sitt höga ljusflöde i ANSI-lumen är LCD-projektorer idealiska för projektioner i ljusare rum.
LED-projektorer använder ljusemitterande dioder för att generera ljus. Dessa projektorer är kända för sin kompakta storlek, låga värmeutveckling och energieffektiva drift. LED-projektorer har lång livslängd och kräver lite underhåll, men uppnår inte samma ljusstyrka som laserprojektorer.
Laserprojektorer använder laserdioder som ljuskälla. Denna teknik kännetecknas av en exceptionellt lång livslängd och konstant ljusstyrka. Laserprojektorer ger också en förbättrad färgpalett och erbjuder större energieffektivitet.
UHP-lampor är den mest använda ljuskällan på grund av att de är lätta att byta ut och har låga inköpskostnader. De har dock en begränsad livslängd på cirka 3 000 till 10 000 timmar och förlorar ljusstyrka och färgintensitet med tiden.
Projektor eller TV för en maximal bioupplevelse?
För en riktig bioupplevelse hemma är en projektor oslagbar: I kombination med en lämplig duk och ett bra ljudsystem skapar den en atmosfär som gör filmer och serier så uppslukande som en TV - även i stora format - inte kan uppnå. Storbildsprojektionen och den äkta biokänslan förvandlar ditt vardagsrum till en hemmabio!
Det perfekta rummet för din hemmabio
När du planerar en hemmabio finns det en mängd olika rum där du kan ställa upp ditt system. Vart och ett av dessa alternativ har specifika krav på projektorn.
Det perfekta projektionsavståndet
Använd vår kalkylator för projektionsytor för att bestämma det perfekta avståndet mellan duken och projektorn. Den beräknar det optimala avståndet för en tydlig, distorsionsfri bild baserat på dukens storlek och projektorns specifikationer.