Videokonferenssystem
Vårt breda sortiment erbjuder många innovativa videokonferenssystem och lösningar för att optimera din videokonferensupplevelse. Från kompakta allt-i-ett-barsystem till kompletta videokonferenssystem, samt interaktiva samarbetsbrädor och förstklassig programvara för videokonferenser , hittar du allt du behöver för dynamiskt och effektivt samarbete. Våra produktexperter hjälper dig gärna att välja den perfekta lösningen! Ta reda på mer nu!
Digital anslutning för överföring av bild och ljud. Nödvändigt för högupplöst bildkvalitet (HDTV). Eftersom HDMI 1.4 (High Speed) är lämplig för överföring av 3D-innehåll i Full HD. För högupplöst bildkvalitet i UHD, 4K eller HDR är anslutning via HDMI 2.0a eller högre lämplig. HDMI 2.1 eller högre bör användas från 120 Hz uppdateringsfrekvens i 4K.
VGA:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med andra analoga anslutningar ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
DisplayPort:
DisplayPort-anslutningen är en VESA-standardiserad anslutning för överföring av bild- och ljuddata. Förutom HDCP-kryptering stöds även DPCP. På grund av sin kompakta storlek används anslutningen oftast i bärbara datorer. En extra liten variant är MiniDisplayPort, som används särskilt i Apple-enheter.
DVI:
DVI (Digital Visual Interface) är ett gränssnitt för överföring av videodata. Endast analoga signaler kan överföras via DVi-A, endast digitala signaler via DVI-D och båda typerna av signaler via DVI-I.
USB:
USB (Universal Serial Bus) används för att styra och hantera projektorn (USB-B). Med vissa affärsenheter kan kontorets filer och bilder också presenteras direkt med ett USB-minne eller en mus kan anslutas via USB-ingången (USB-A).
Toslink:
Toslink-anslutningen är en optisk signalanslutning som fungerar med optiska fibrer. Den används för digital överföring av ljudsignaler. Den optiska konstruktionen ger en lägre känslighet för störningar från yttre magnetisk och elektrisk påverkan. Anslutningen används främst för DVD-/Blu-ray-spelare och jämförbara enheter i anslutning till en AV-mottagare, om dessa arbetar med dts- eller Dolby Digital-signaler.
YUV:
YUV-anslutningen, även kallad Y Cb/Pb Cr/Pr eller komponentanslutning, är en analog videoanslutning med tre kanaler (ljusintensitet och två färgkanaler). Kvalitativt sett är det den bästa analoga videoförbindelsen.
Komponentkabel:
YUV-kontakten överför analoga signaler via tre kablar (Y=svart och vitt UV=färger). YUV används för att överföra HDTV och är kompatibel med till exempel Cinch.
S-Video:
S-Video-anslutningen kallas också S-VHS- eller Hosiden-anslutning. Jämfört med Cinch-videoanslutningen fungerar den med två kanaler (ljusstyrka/färg). När det gäller kvalitet är den något bättre än Cinch-videoanslutningen, men det finns också begränsningar. Dessa kan förklaras av signalens känslighet, som till exempel återspeglas i bildförvrängningar.
Cinch:
Cinch-videoanslutningen kallas också kompositanslutning. För att göra det lättare att känna igen den är den vanligtvis klädd i gult. Eftersom överföringen endast sker via en kanal är bildkvaliteten låg.
D-Sub15:
VGA-kontakten är en 15-stiftskontakt för analog bildöverföring. Den kallas också DSub15 och finns ofta på bärbara datorer och PC:s. Jämfört med de andra analoga kontakterna ger den en bra bildkvalitet. Den kan skruvas fast på in- eller utmatningsenheten och kan anpassas till YUV med en lämplig konfiguration.
RS232:
RS232-gränssnittet kan användas för att styra eller hantera projektorn.
Mini Jack:
Med en enpolig minikontakt kan monoljudssignaler överföras, med en tvåpolig stereoljudssignal och med en trepolig stereoljudssignal och bilddata kan bilddata överföras.
Scart:
Scart är en kontakt som kan användas för att överföra analoga ljud- och videosignaler. Den är kompatibel med andra analoga anslutningar som RCA eller S-Video.
ARC:
Ljudreturkanalen, även kallad ARC eller audio return channel, infördes med HDMI version 1.4 för att minska mängden kablage mellan HDMI-komponenter. Ljudreturkanalen går via den befintliga HDMI-kabeln. Därför behöver en extra kabel för ljudet inte längre anslutas. Båda enheterna måste dock ha stöd för ARC. Alla ljudfilformat som också överförs via SPDIF-gränssnittet kan överföras via ljudreturkanalen. Dessa inkluderar Dolby Digital, Digital Theatre Sound och PCM-ljud. Till exempel kan en anslutning mellan en TV (inklusive mottagare) och en AV-mottagare ske via en HDMI-kabel. Ljudet från TV:n återges via HDMI-kabeln. Tidigare krävdes ytterligare en digital kabel (koaxial eller Tos-Link) för ljudsignalerna.
Köp videokonferenssystem online
Videokonferenssystem används i både privata och professionella miljöer. Med bara lite teknik och rätt programvara, som Microsoft Teams, Zoom eller Google Meet, kan ett spontant videosamtal eller en planerad videokonferens förverkligas. Men vad är ett bra videokonferenssystem och vad behöver man för en professionell videokonferens?
Letar du efter en skräddarsydd lösning för videokonferensrum? Våra visunext-produktexperter ger dig gärna råd om hur du kan förvandla din vision till verklighet!
Vad behöver jag för en videokonferens?
Du behöver totalt fyra komponenter för att hålla en videokonferens: mikrofon, högtalare, kamera och en terminal eller displayenhet.
Enheterna kan antingen anslutas individuellt till slutenheten eller så kan du använda ett allt-i-ett-videokonferenssystem. I de flesta fall finns det redan kombinationer av de enskilda komponenterna.
Vilken mikrofon behöver jag - headset eller högtalartelefon?
Mikrofoner finns redan inbyggda i många apparater. Alla som har haft en samtalspartner som har ställt in högtalarfunktionen på sin mobiltelefon vet att deras röst låter mer metallisk och att omgivningsljudet är mycket högre. Med en extern mikrofon garanterar du ett bättre ljud för den du talar med.
Vilken mikrofon är lämplig för en videokonferens?
Beroende på vilken mikrofon du väljer är det viktigt hur många personer som deltar i samtalet. Du bör också tänka på var du kommer att hålla videokonferenser.
Om du har ett eget kontor eller rum där du kan arbeta och ringa ostört är högtalartelefoner ett bra val. Om kollegorna inte kan höra samtalet eller om du har en hektisk arbetsplats är headset ett bättre val.
Headset
Headsetet, en kombination av hörlurar och mikrofon, ger tydlig ljudöverföring och möjliggör handsfree-kommunikation. De imponerar också med sin praktiska hantering.
Högtalartelefon
Speakerphone, en elegant handsfree-enhet med kristallklart ljud och känslig mikrofonteknik, kännetecknas av sin användarvänlighet och möjligheten att involvera flera deltagare samtidigt
Varför du bör använda headset under en videokonferens
Numera är mikrofon och högtalare redan inbyggda i slutenheterna. De rekommenderas dock inte för permanent användning i videokonferenser. Om en samtalspartner är närvarande utan headset och det uppstår en ljudöverlappning, undertrycks denna samtalspartner och kan inte höras av de andra deltagarna under en kort stund. Resultat: Deltagare utan headset missgynnas omedvetet.
Vilken konferenskamera passar bäst för min videokonferensmiljö?
Kameran i din bärbara dator räcker för enstaka videosamtal. Men för regelbundna möten med externa partners och kunder ger det ett professionellt intryck om du använder en webbkamera som återger en högupplöst bild och fokuserar automatiskt.
Moderna webbkameror är perfekta för videosamtal med en annan person. De kan automatiskt fokusera på den som talar och göra bakgrunden suddig om det behövs. De flesta modeller har en inbyggd mikrofon och har olika funktioner när det gäller färg, betraktningsvinkel m.m.
För kommande konferenser med flera deltagare rekommenderar vi att du använder en PTZ-kamera(pan-tilt-zoom) eller en speaker tracking-kamera. Dessa är speciellt utformade för konferensrum som rymmer upp till 18 personer.
Med PTZ-kameror kan du styra betraktningsvinkel, lutning och zoom.
Speaker tracking-kameror, å andra sidan, identifierar och fokuserar automatiskt på denaktiva talaren. Båda kameratyperna är idealiska för att säkerställa fri sikt och effektiv kommunikation i konferensrum, vilket avsevärt ökar effektiviteten i kommunikationen.
För att sömlöst integrera alla fjärrdeltagare rekommenderas bordskameror, även kända som 360°-kameror. De förvandlar videokonferenser till en livlig och interaktiv upplevelse genom att ge en heltäckande bild av hela rummet. Detta säkerställer att alla deltagare kan ses och höras tydligt. Tack vare den högupplösta bildkvaliteten känns det som om alla deltagare är fysiskt närvarande , vilket gör dem till en viktig del av alla moderna videokonferensrum.
Webbkamera och PTZ-kamera: en jämförelse av konferenskameror
Fastigheter | Rum | Personer | Kostnader | Ingång | Mikrofon |
Webbkamera | Hemmakontor, kontor, enstaka arbetsplats | 1 - 2 | från ca 35 Euro | USB typ A, B, C | inbyggd |
PTZ-kamera | Konferensrum, mötesrum, huddle room | > 2 personer | från ca 200 Euro | vanligt: USB typ A, RS232, HDMI | inbyggd |
Speaker Tracking Kamera | Konferensrum, mötesrum, huddle room | > 2 personer | från ca 200 Euro | vanligt: USB typ A, B, HDMI, RS232 | inbyggd |
Bords kameror | medelstora till stora konferensrum | 1-8 personer | från ca 150 Euro | USB typ A, C, Ethernet | inbyggd |
Vilken displayenhet kan jag använda för att hålla en videokonferens?
Det centrala i en videokonferens är slutenheten. PC, laptop, surfplatta eller smartphone - med alla dessa enheter kan du organisera en videokonferens. För privata videosamtal räcker det med en smartphone eller surfplatta. Om du organiserar regelbundna onlinemöten för jobbet måste du använda en bärbar dator eller PC.
För professionella videokonferenser i mötesrummet behöver du en visningsenhet som enprojektor, en display eller en skärm så att du enkelt kan känna igen din samtalspartner.
Projektorer med skärm ärsärskilt lämpliga för stora rum och en publik eftersom de erbjuder en stor projektionsyta, vilket förbättrar synligheten av presentationsinnehållet för alla närvarande. De är idealiska för konferenser, workshops eller utbildningsevenemang där innehåll behöver delas med en stor grupp .
Bildskärmar , inklusive stora skärmar eller smart-TV, är å andra sidan lämpliga för mindre rum och möten där deltagarna sitter närmare varandra och det krävs tydlig och skarp bildkvalitet. De har fördelen att vara plug-and-play-kompatibla och är idealiska för interaktiva sessioner, videokonferenser eller som en sekundär bildskärm för detaljerade dataanalyser.
Valet mellan projektor och skärm bör därför baseras på rummets storlek, antalet deltagare och vilken typ av innehåll som ska presenteras för att optimera kommunikation och samarbete i professionella miljöer.
Allt-i-ett-lösning: fördelarna med videokonferenssystem i konferensrummet
Tillverkarna har reagerat på den pågående trenden med videokonferenser och utvecklat högkvalitativa system som kombinerar alla viktiga komponenter. Dessa allt-i-ett-system erbjuder den perfekta introdu ktionen till videokonferensvärlden. Beroende på rummets storlek och möbleringen i mötesrummet behövs endast ett fåtal tillbehör, t.ex. extra mikrofoner.
All-in-one videokonferenssystem erbjuder en kompakt lösning för videokonferenser genom att integrera en kamera, mikrofoner och högtalare i en enda enhet. Dessa system är idealiska för små till medelstora mötesrum och är enkla att installera och använda. Med plug-and-play-kompatibilitet möjliggör de snabba anslutningar till olika plattformar för videokonferenser. Den integrerade tekniken säkerställer tydliga ljud- och videoöverföringar, vilket ger deltagarna en uppslukande mötesupplevelse.
Hur ser en allt-i-ett-lösning ut?
Alla viktiga komponenter kombineras i en allt-i-ett-bar som enkelt kan integreras i alla konferensmiljöer. Endast en visningsenhet, t.ex. en display, behöver läggas till.
Det perfekta konferensrummet för dina behov
Att välja rätt kombination av tekniska komponenter är avgörande för hur lyckat ett möte blir, och detta varierar beroende på rummets storlek och antalet deltagare. Detta beslut kan omfatta allt från mysiga huddle rooms till rymliga, moderna utbildningsrum.
Upptäck hur du kan utrusta dina konferensrum på bästa sätt i vår köpguide!