Vit projektor med fjärrkontroll

Hur man

Hur ansluter jag beamer och källa?

Helt enkelt alltid rätt anslutning till beamer!

Med den mängd anslutningar som finns tillgängliga för att ansluta din beamer till din källa är det lätt att tappa bort sig. För att bringa ordning i kabelhärvan förklarar vi innebörden och funktionen hos alla anslutningar. På så sätt vet du vad du ska tänka på innan du köper en beamer för att kunna njuta fullt ut av projektionen.

Innehåll
projector-connections_1920x1920-removebg-preview

Analoga videoanslutningar

Analoga video- och PC-gränssnitt har använts i många år. På grund av den lägre dataöverföringshastigheten har de idag sämre bildkvalitet än digitala anslutningar, men används fortfarande i stor utsträckning. För äldre beamers utan separata anslutningar för bild- och ljudkablar behöver du dessutom en ljudkabel, beroende på vilken anslutning som finns tillgänglig. En stereo cinch- eller 3,5 mm jack-kabel används oftast för detta ändamål.

Digitala videoanslutningar

Överföringen av filmer och presentationer med ljud till en projektor är särskilt enkel och bekväm med en bild- och ljudkabel. Digitala anslutningar erbjuder den bästa bildöverföringskvaliteten eftersom de arbetar med betydligt fler överföringskanaler än analoga anslutningar. Särskilt för HD- och 4K-material är en digital anslutning en förutsättning.

Anslutningar för styrning

Styranslutningar används för att överföra styrsignaler. De används främst i fasta installationer där själva enheten måste fjärrstyras eller inte längre kan nås med den normala fjärrkontrollen.

Ljudanslutningar

Ljudanslutningar ger möjlighet att dirigera ljudsignaler in i projektorn för att använda den inbyggda högtalaren. Dessutom ger ljudutgångarna möjlighet att loopa signalen genom projektorn. I de flesta fall är ljudanslutningarna analoga.

Dataanslutningar

Det klassiska USB typ A-gränssnittet kallas för dataporten, eftersom projektorn kan spela upp media direkt från databärare via detta gränssnitt. Det bör dock noteras att de spelbara formaten varierar kraftigt beroende på projektor.

Trådlös överföring

Förutom trådbunden överföring av bildsignaleranvänds trådlös dataöverföring allt oftare för projektioner. I de flesta fall handlar det om en WLAN-anslutning (WiFi). För detta ändamål monteras en mottagare i eller på projektorn, som sedan adresseras av en WLAN-sändare som till exempel finns i den bärbara datorn eller datorn. Det bör dock noteras att WLAN-anslutningen för projektorer i normala fall (affärsprojektorer) inte når den överföringshastighet som är känd från en vanlig Internetanslutning.

Icon Airplay

Apple AirPlay

Apples AirPlay-stöd för trådlös överföring av innehåll har blivit en populär lösning för att ansluta Apple-enheter till en projektor. AirPlay-funktionen är fast implementerad i Apples operativsystem iOS och macOS. Det behövs alltså ingen separat applikation. Denna anslutning gör att det inte behövs någon kabelanslutning mellan enheten och projektorn. Detta är möjligt med enheter från iOS 8, fjärde generationens iPads och femte generationens iPhones samt en tredje generationens Apple TV eller nyare. Vissa projektorer är redan AirPlay-kompatibla från början. Alternativt kan du också använda en Apple TV och ansluta den till projektorn via HDMI-gränssnittet. AirPlay är inte tillgängligt för Windows- eller Android-enheter.
wireless-nobubble

WLAN

Bilder, texter och presentationer kan överföras via WLAN med de enheter som är avsedda för detta ändamål. På grund av den tidigare begränsade WLAN-styrkan hos projektorer är överföring av rörliga bilder endast möjlig i begränsad utsträckning eller inte alls. De enda undantagen är hemmabioapparater med lämplig utrustning. Med vissa projektorer är det också möjligt att spela upp data via WLAN med appar från Apple-enheter (iPad / iPhone).
Ikon Anslutning mellan enheter

Miracast

Förutom konventionellt WLAN blir Miracast, även kallat screenshare eller skärmspegling, allt viktigare. Denna teknik gör det möjligt att upprätta en punkt-till-punkt-anslutning från en Miracast-aktiverad smartphone eller surfplatta. Miracast-standarden finns i system som Android (från version 4.2) eller Windows (från version 8.1). Till skillnad från WLAN kan en rörlig bildsignal på 1080p överföras med god kvalitet. Detta gör Miracast lämpligt för överföring av filmer från en surfplatta eller smartphone. Miracast i sig finns i projektorer eller integrerat i externa mottagare (t.ex. HDMI-donatorer).
hdmi-nobubble

Trådlösa HDMI-anslutningar

Förutom de ovan nämnda alternativen finns det också fler och fler trådlösa HDMI-adaptrar på marknaden. Dessa ersätter HDMI-kabeln med en trådlös anslutning. Lösningar som Barco ClickShare eller BenQ InstaShow erbjuder många andra fördelar, till exempel intelligent styrning via app. Dessutom kan vissa av dessa enheter också anslutas tillvideokonferenssystem, så att du kan ansluta dessa system trådlöst till vilken bärbar dator som helst och alltid användamötesrummets fulla utrustning.

Anslut projektor och Mac via Mini Displayport

En speciell funktion som användare av äldre Apple-enheter vanligtvis redan känner till från bildskärmsområdet är anslutningen av projektorn till Mac. Här behövs ofta en adapter.

Anslut projektor och MAC (USB-C)

De nyare modellerna av MacBook, MacBook Air och MacBook Pro har nästan uteslutande USB-C-portar. MacBook Pro-modellerna från 2021 och framåt är återigen utrustade med flera portar, inklusive HDMI. För att ansluta en MacBook med USB-C till en projektor behöver du en adapter eller en motsvarande kabel. Detsamma gäller för bärbara Windows-datorer med USB-C-portar.

Hur ansluter jag beamer till min bärbara dator?

Att ansluta en projektor till en bärbar dator är vanligtvis ganska enkelt: Ofta har båda enheterna en HDMI-anslutning, så du kan ansluta dem med en HDMI-kabel. Om din utmatningsenhet inte har den här anslutningen behöver du en adapter.

Anslutning av externa högtalare

För att ansluta en extern högtalare bör du kontrollera anslutningsmöjligheterna för din beamer och dina uppspelningsenheter. Eftersom de flesta bärbara datorer idag har en HDMI-anslutning behöver du ingen extra kabel för att överföra ljudet från den bärbara datorn till beamer och spela upp det via beamerns högtalare. Om du vill ansluta externa högtalare är det bäst att ta ljudsignalen direkt från källan (bärbar dator, BluRay-spelare etc.) och leda den till högtalarna. I synnerhet BluRay-spelare av hög kvalitet har ofta en kraftfull ljudanslutning. Alternativt kan externa högtalare anslutas direkt till projektorn. Vanligtvis finns det dock bara ett 3,5 mm jackuttag tillgängligt för detta ändamål.

För särskilt högkvalitativ hemmabioutrustning rekommenderas ett hemmabiosystem i kombination med en AV-receiver. Om du har några ytterligare frågor om rätt utrustning , tveka inte att kontakta våraexperter.

Vilken resolution stöds av vilken anslutning?

Med hjälp av denna tabell kan du enkelt avgöra vilka anslutningar som bör finnas tillgängliga på din projektor för att du ska kunna utnyttja upplösningen på bästa sätt.

Anslutning
maximal upplösning
Cinch-video576i (PAL) / 480i (NTSC)
S-Video576i (PAL) / 480i (NTSC)
VGA1920 × 1080 (Full HD)
YUV1920 × 1080 (Full HD)
DVI-D2560×1600 (WQXGA) (DVI-D dubbel länk)
HDMI7680×4320 (8K)
DisplayPort7680×4320 (8K)
USB-C7680x4320 (8K)

Observera att denna tabell anger den maximala upplösning som kan uppnås med den senaste versionen och under ideala förhållanden. I praktiken kan den faktiska upplösningen vara lägre på grund av ett antal faktorer, inklusive kabelns kvalitet och de anslutna enheternas stödda upplösningar.

aufloesungen
kachel_kaufberater

Råd vid köp av duk

kachel_beamer_anschlie__en

Beamer testvinnare

kachel_beamer_halterung

Installation av projektor

kachel_beamer_projektionsfeachenberechner

Kalkylator för projektionsyta

Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.