Hur man hittar en lämplig projektor för hemmabio
Vi förklarar för dig på ett kompakt och begripligt sätt vilken skärm och vilket surroundsystem som passar bäst för din hemmabio. För den snabbaste starten för att njuta av hemmabio!
Komplett hemmabio: projektor, skärm och surroundsystem
Ett klassiskt hemmabiosystem består av tre komponenter: en projektor , en projektionsskärm och ett surroundsystem, inklusive en AV-mottagare, för ett bombastiskt bioljud. Om dessa väljs på rätt sätt kan varje enskild hemmabio-komponent vara lite billigare. Vi avråder dock från att köpa de billigaste modellerna. Köp hellre testade enheter från kända tillverkare.
Vad en bra projektor för hemmabio kan göra
Om du vill köpa en bioprojektor för hemmabio ska du särskilt uppmärksamma följande kvalitetsegenskaper hos en bioprojektor för hemmabio. En god balans mellan dessa egenskaper garanterar en hemmabio-projektion av god kvalitet.
Lämpligt rum för hemmabio
Rummets utformning och storlek spelar en viktig roll för hemmabio. Dessa två faktorer avgör vilken projektor, vilken typ av skärm och vilken installation av hemmabiosystemet som är lämpligast.
Det här är vad du bör tänka på:
Ljusstyrka
Ju ljusare bilden är, desto bättre kan du se den i en ljus miljö. Kontrasten blir dock sämre. Här är det viktigt att hitta den optimala medelvägen för respektive rum, eftersom en för ljus bild snabbt ser tråkig ut. En projektor med hög ljusstyrka erbjuder därför endast genomsnittliga kontrastvärden.
Projektorernas ljusstyrka anges i ANSI-lumen. Ljusstyrkor på fyrasiffriga värden är tillräckliga för hemmabio. Hemmabio-glädje kan börja från 1 500 lumen.
Vi rekommenderar dock projektorer med högre lumenvärden: från cirka 2 000 lumen får du en bra hemmabiobild även i mindre mörka rum.
Ljusstyrka | ANSI-lumen |
bra | från ca. 1 500 lumen |
mycket bra | från ca. 2 000 |
Kontrast
Kontrast är den visuellt upplevda skillnaden mellan ljusa och mörka områden i en bild. När det gäller projektorer avser detta ljushetskontrast . En filmscen eller en bild, t.ex. ett fotografi, framstår som mer spännande ju högre denna kontrast är. Därför är kontrast en viktig kvalitetsegenskap för en projektionsbild.
Kontrasten anges som ett förhållande. Exempelvis betyder kontrasten 1 000:1 att skillnaden mellan den mörkaste punkten och den ljusaste punkten är 1 000 enheter.
projektors med HDR-kompatibilitet ger nu ett särskilt högt kontrastområde. HDR (High Dynamic Range) garanterar en hög kontrastgradering, vilket inte bara har en positiv effekt på svartnivån utan även på färgåtergivningen.
I själva verket är tillverkarens specifikationer om kontrasten hos en projektor felaktiga. Till exempel ser man ofta i databladen att 3LCD-projektorer tenderar att ha en lägre kontrast än DLP-projektorer. Låt dig inte vilseledas av detta utan följ informationen i tabellen nedan! De gäller för alla hemmabio-projektorer med de beprövade projektorteknikerna.
Klass av hemmabio-projektor | Kontrast |
Ingångsnivå | från ca. 20 000:1 |
Medelklass | från ca. 80 000:1 |
Överklass | från cirka 500 000:1 |
Bildupplösning
Bildupplösning är också känt som bildskärpa. Bilder med högre upplösning ser faktiskt skarpare ut än bilder med lägre upplösning. Som ett resultat av detta ser vi fler detaljer och nyanser i bilden, vilket är det som verkligen upphetsar oss, sanna cineaster.
Att få högsta möjliga upplösning bör dock inte vara högsta prioritet. Även med WXGA-upplösning (1 280 x 800) på en projektor får du en detaljerad hemmabiobild. Vi rekommenderar dock en projektor med Full HD-upplösning. Denna bildupplösning är en del av bildkvalitetsstandarden och ger därmed mycket bra bilddetaljer.
Stormästarna i fråga om bildskärpa är utan tvekan 4K-projektors. De briljerar med en enastående bildskärpa och en otrolig detaljrikedom. 4K-projektorer finns i två upplösningar: 3 840 x 2 160 och 4 096 x 2 160. Den sistnämnda kallas den "sanna" 4K-upplösningen, även om det i verkligheten är en knappt märkbar skillnad mellan de två.
Bildformatet är nära relaterat till bildupplösningen. Till exempel projicerar en Full HD-projektor i 16:9-format, medan en WXGA-projektor tar bilden i 16:10-format. Du hittar en lämplig projektionsduk för varje bildformat.
Bildupplösning | Bildformat |
Full HD 1 920 x 1 080 | 16:9 |
WXGA 1 280 x 800 | 16:10 |
4K (UHD) 3 840 x 2 169 | 16:9 |
4K 4 096 x 2 160 | 16:9 |
Rätt skärm för din hemmabio
När du väljer en lämplig duk bör du vara uppmärksam på följande egenskaper:
Våra rekommendationer för dukar
Projektor med extremt kort räckvidd: snabb hemmabio utan skärm
Ställ in projektorn, sätt på den, rikta in den och så är du klar: så snabbt kan du komma igång med din hemmabio om du använder en projektor med ultrakort räckvidd. Dessa projektorer är vanligtvis kompakta, lätta och lätta att installera. Och framför allt projicerar de en bild med en diagonal på upp till 2 meter från ett mycket kort avstånd (några centimeter!). Direkt på en fri, vit väggyta. Ingen skärm behövs!
Topp 5 projektorer för hemmabio med kort avstånd 2024
Den bästa projektionstekniken för hemmabio: LCD eller DLP?
Två projektionstekniker dominerar marknaden för hemmabioapparater: DLP och LCD. Omkring 80 procent av hemmabio-projektorerna använder antingen DLP eller LCD. De återstående 20 procenten använder projektionsteknik som LCoS, SXRD och D-ILA.
Den största skillnaden mellan LCD och DLP: LCD smickrar ögat med fantastisk färgåtergivning, medan DLP ger intensiva bilder med hög kontrast.
Köp en projektor för hemmabio med LED eller lampa?
En kvicksilverlampa används som ljuskälla i de flesta hemmabio-projektorer. Dessa lampor är kraftfulla och uppnår höga ANSI-lumenvärden. Användningen av kvicksilver, som är permanent skadligt för miljön, är dock ett problem. Dessutom har konventionella projektorlampor en relativt kort livslängd på cirka 5 000-6 000 drifttimmar. Därefter måste projektorlamporna bytas ut.
Till skillnad från projektorer med konventionella lampor finns det projektorer med LED-paneler för ljusgenerering. De är mer energieffektiva än lampprojektorer, har en livslängd på cirka 20 000 drifttimmar och skadar inte miljön. Den största nackdelen med hemmabio-projektorer med lysdioder är dock deras svaga ljusflöde och begränsade valmöjligheter jämfört med lampprojektorer.
Om du mörklägger ditt hemmabiosalong tillräckligt mycket kan en LED-projektor också vara en övertygande hemmabio-projektor.
Vad är ett lämpligt hemmabiosystem?
Ett bra hemmabiosystem är en annan viktig del av hemmabion. Det är ju trots allt det rumsfyllande ljudet som ser till att du bokstavligen är indragen i filmens handling.
Ett klassiskt hemmabiosystem består av en AV-mottagare, flera surroundhögtalare och en subwoofer för kraftfullt basljud. De flesta hemmabiofans använder ett 5.1 Dolby Surround-system i sitt hemmabiorum.
Något mer krävande, men också mycket mer spännande, är 7.1- och 11.2-surroundsystem. Surroundljudet kommer bäst till sin rätt här. Förutsatt att du har ett tillräckligt stort hemmabiorum för att installera ytterligare surroundhögtalare och en AV-mottagare som stöder ytterligare ljudkanaler.
Om du vill uppleva äkta tredimensionellt ljud rekommenderar vi moderna AV-mottagare med stöd för 3D-ljudformat(Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D). I kombination med Atmos-kapabla högtalare eller takhögtalare kan du sedan utöka ditt surroundsystem med ljudet ovanifrån.