paul-esch-laurent-YU-OA2TvQRQ-unsplash

Guide för köpare

Projektorhögtalare: Så får du det bästa ljudet!

Oavsett om det gäller aktiva, passiva eller trådlösa högtalare

Ett bra ljud är minst lika viktigt som en bra bild! Men: En bra beamer betyder inte automatiskt att ljudet är tillräckligt bra. Antalet beamers med en bra högtalare är hanterbart. Det är därför tillrådligt att använda en externbeamerhögtalare eller en soundbar. Dessa ger bättre ljudkvalitet än inbyggda högtalare och kan dessutom placeras fritt i rummet.

Innehåll

Letar du efter en bra beamerhögtalare?

I princip finns det två typer av projektorhögtalare: aktiva projektorhögtalare och passiva projektorhögtalare. Aktiva projektorhögtalare används ofta i klassrum och mötesrum, medan passiva projektorhögtalare är mer vanligt förekommande i hemmabiografer.

aktive-lautsprecher-removebg-preview

De aktiva högtalarna strömförsörjs separat via elnätet. Projektorns ljudsignal matas vanligtvis in via en 3,5 mm jackkabel eller en stereo cinch-kontakt (röd / vit).

passive-lautsprecher-removebg-preview

En passiv projektorhögtalare ansluts till en stereo- eller AV-mottagare. Därifrån ansluts högtalaren till respektive AV- eller stereomottagare via en högtalarkabel. Bilden överförs t.ex. via en HDMI-kabel från AV-mottagaren till projektorn. I kombination med en stereomottagare måste bilden ledas direkt från källan till projektorn.

celexon-aktiv-lautsprecher-set-2-wege-525-b

Vilka högtalare är lämpliga som aktiva projektorhögtalare?

Alla vanliga aktiva högtalare med 3,5 mm jackingång eller stereo cinch-anslutning (röd / vit) är lämpliga som aktiva projektorhögtalare. De försörjs direkt med nätspänning. Ett nätaggregat är inbyggt i en av de två högtalarna. Den andra högtalaren i stereoanläggningen försörjs med ström och ljudsignalen via högtalaren med internt nätaggregat.

Om du vill montera en aktiv beamerhögtalare i taket bör du se till att kabeln mellan de två högtalarna är tillräckligt lång eller utbytbar. I en konventionell lösning är kabeln mellan de aktiva högtalarna ca 2 m lång, vilket ofta inte är tillräckligt för ett större rum.

De aktiva projektorhögtalarna bör installeras till vänster och höger om skärmen eller till vänster och höger ovan för skärmen. Detta beror på förhållandena i rummet. Detta säkerställer optimalt stereoljud. För att ansluta en aktiv högtalare till en projektor behöver din beamer en 3,5 mm ljudutgång eller en stereo cinch-utgång. I det här fallet är dock 3,5 mm-ljudutgången den vanligaste ljudutgången för en projektor.

passive-lautsprecher-removebg-preview

Var används passiva projektorhögtalare?

Passiva projektorhögtalare används främst i hemmabiografer, eftersom denna lösning ger den bästa ljudkvaliteten. Men de kan också användas i stora konferensrum, hörsalar eller föreläsningssalar.

I hemmabio används passiva högtalare för 5.1- eller 7.1-surroundsystem. Men de kan också användas som ett stereosystem med två högtalare. Förutom högtalaren krävs en AV-mottagare (komplett hemmabioanläggning) eller en stereomottagare (musik & ljud). Stöd för vanliga surroundstandarder som Dolby och DTS ger dig helt enkelt en intensiv ljudupplevelse som tar din hemmabio eller konferensrumsupplevelse till en helt ny nivå.

Fördelar med passiva högtalare

Ikonväxel och verktyg

Passiva högtalare har fördelen att en högtalarkabel kan dras i olika längder från receivern till högtalarna och till subwoofern för en optimal installation. Särskilt i större rum, auditorier eller föreläsningssalar är en installation med långa kablar nödvändig.

Ikon för prestanda

Högtalarna behöver inte förses med separat strömförsörjning. I detta fall måste dock kostnaderna för AV-mottagaren läggas till. Kostnaden för en passiv projektor-högtalarlösning är därför ofta högre än för en aktiv lösning.

usb-nobubble

Projektorns passiva högtalare ansluts till AV-mottagaren eller stereomottagaren via en högtalarkabel. Ljudkällan kan anslutas till mottagaren via en HDMI-kabel eller en stereo cinch- eller 3,5 mm jack-kabel.

denon-home-soundbar-550-462x404

I vilken utsträckning är en soundbar lämplig som beamerhögtalare?

En soundbar är ett spännande alternativ till klassiska projektorhögtalare. De kännetecknas av sin slimmade och eleganta design. Tack vare sin kompakta design smälter de harmoniskt in i vardagsrummet och kontorsmiljön och är lätta att installera.

Med sina användarorienterade funktioner garanterar de intuitiv användning och en smidig hemmabioupplevelse.

Trots de många fördelarna finns det en nackdel: en soundbar kan inte producera äkta surroundljud som ett flerkanaligt högtalarsystem. Vissa soundbars kan dock producera virtuellt surround ljud och simulera surroundsystem. Soundbars kan ofta anslutas trådlöst eller via kabel till en separat subwoofer. Detta förhöjer ljudupplevelsen ytterligare. Allt fler soundbars är dessutom kompatibla med Dolby Atmos och/eller DTS, de vanligaste ljudformaten för tredimensionellt ljud.

Därför är en soundbar ett utmärkt och prisvärt alternativ till surroundsystem för din egen hemmabio.

sound-nobubble-inverted

Vilka är fördelarna med en projektor med integrerad högtalare?

En beamer med integrerad högtalare är enkel att använda. Inga separata högtalare behöver anslutas till projektorn.

I det här fallet ansluts beamer via en HDMI-kabel och bild- och ljudsignalen skickas till projektorn. Särskilt när man är på resande fot med beamer är denna lösning att föredra för att förse deltagarna i presentationen med bild och ljud. Många projektorer har dock en intern högtalare med dålig ljudkvalitet. Anledningen till detta är att högtalare med för mycket effekt genererar för mycket vibrationer och får beamer att röra sig något, vilket i sin tur har en negativ effekt på den projicerade bilden. Om du ändå behöver en inbyggd högtalare, se till att beamern har en monohögtalare på minst 10 watt.

Tillverkarna av beamers väljer allt oftare en monolösning för de interna högtalarna. Det handlar ofta om multimedia- och underhållningsprojektorer snarare än beamers för presentationer.

wireless-nobubble-inverted

Trådlös anslutning av beamer-högtalare

Trådlösa högtalare blir allt populärare. De ansluts till surfplattan eller den bärbara datorn via Bluetooth.

Smartphones, surfplattor och liknande har ett Bluetooth-gränssnitt. Strålkastare är däremot sällan utrustade med Bluetooth. Därför är urvalet av apparater med vilka beamerns högtalare kan anslutas trådlöst litet. Projektorer som erbjuder detta alternativ får sin bild- och ljudsignal via HDMI. Ljudet extraheras sedan och skickas till Bluetooth-högtalaren via Bluetooth-modulen i projektorn. För att säkerställa att ljud och bild återges synkront använder enheterna ofta aptX-standarden, som är lämplig för överföring av högupplöst ljudinnehåll.

Allt du behöver veta om projektorhögtalare

Aktiva projektorhögtalare har egen strömförsörjning och behöver därför ingen separat förstärkare. De är ofta enklare att installera eftersom de kan anslutas direkt till beamer. Passiva högtalare, å andra sidan, kräver en extern förstärkare eller mottagare för att förstärka ljudsignalen. De är ofta kraftfullare och ger bättre ljudkvalitet, men kan vara mer komplicerade att installera och är ofta något dyrare.
Hur högtalarna ska placeras beror på vilken typ av högtalare det är och hur stort rummet är. Som regel bör de placeras till vänster och höger om skärmen för optimalt stereoljud. Vid takmontering bör du se till att kabeln mellan de två högtalarna är tillräckligt lång eller utbytbar.
Att välja de bästa projektorhögtalarna beror mycket på dina individuella behov. Några av de ledande märkena på marknaden är Denon, Yamaha och Dali. Vart och ett av dessa märken erbjuder olika modeller med olika egenskaper och funktioner. Du bör basera ditt beslut på faktorer som ljudkvalitet, Dolby- och DTS-stöd, valuta för pengarna och kundservice.
När du väljer en soundbar bör du först kontrollera att den är kompatibel med din projektor. Titta också på ljudkvaliteten och om den erbjuder virtuellt surroundljud om du vill det. Andra faktorer kan vara design, storlek, separat subwoofer och pris. Vissa soundbars erbjuder även funktioner som Bluetooth-anslutning och inbyggda röstassistenter.
Att ansluta en soundbar till en projektor är ungefär som att ansluta andra högtalare. Normalt ansluter du soundbaren till projektorn via en ljudkabel som kopplas in i projektorns ljudutgång och soundbarens ljudingång. Vissa soundbars kan också anslutas trådlöst via Bluetooth om projektorn stöder denna funktion. I detta fall måste du lägga till Soundbar som en enhet i Bluetooth-inställningarna på din projektor.
Hur högtalare ansluts till en projektor beror på om det är aktiva eller passiva högtalare. Med aktiva högtalare ansluter du helt enkelt ljudkabeln (vanligtvis 3,5 mm jack eller stereo cinch) från beamer till högtalaren och förser högtalaren med ström. Med passiva högtalare måste du ansluta högtalaren till en AV- eller stereomottagare, som tar emot ljudsignalen från beamer och skickar den vidare till högtalarna.
Projektorer med inbyggda högtalare kan vara en praktisk lösning, särskilt när mobilitet eller brist på utrymme är en faktor. Inbyggda högtalare kan dock ofta inte leverera samma ljudkvalitet som externa högtalarsystem. Om du vill ha hög ljudkvalitet bör du ansluta en extern högtalare eller soundbar.
Tobias Berg och Oliver Stenzel - kontaktpersoner inom inköp och försäljning - skriver på glasrutan

Har ni fortfarande öppna frågor?

Vi ger dig också gärna personlig rådgivning - vi ser fram emot ditt samtal eller e-postmeddelande! Om du vill att vi ringer upp dig kostnadsfritt kan du lämna dina kontaktuppgifter till oss nu.